Menü Bezárás

Év végi beszámoló (2017-2018)

Öko-kollégiumi feladatok

Kolikert

Ősszel folytattuk a kolikert gondozását. Kigazoltuk, eperpalántát telepítettünk, illetve újra vetettünk spenótot, retket. Az ÖKOLI2 döntőjére sikerült egy kis friss sóskával, petrezselyemzölddel köríteni a pogácsákat.

A téli időszakban a tervezés volt a feladat, tavasszal pedig, a kert felfrissítése. Terveztük a fűszerkert megépítését, melyhez kaptunk téglát, ez sajnos még nem realizálódott. Az öko-s kapcsolatoktól folyamatosan kérünk ötleteket, segítséget. A legutóbbi DDNP-os program előadója gyógynövényeket ígért. Tavasszal telepítettünk újabb fűszernövényeket, eperpalántát. A télen ragasztott retekmagokat, hagymát, spenótot, répát is elültettük. Sajnos idén az időjárás nem volt kedvező, hamar túl meleg lett, a késői tavasz után. Sok mag nem kelt ki.

Virágosítás

Ősszel is kaptunk anyagi segítséget, hogy a kollégium bejáratát zöldítsük, virágosítsuk. A tanárok, a diákok segítségével összefogtak, és ládákba ültettünk árvácskát, krizantémot, ami még most is mutat. Tavasszal is volt új meglepetés a hagymás növények kibújásakor. Nárcisz, jácint és tulipán volt a ládákban, amik szintén nagyon hamar kisültek a nagy melegtől. Most éppen magról vetett büdöske és körömvirág próbálkozik megmaradni a ládákban. Jövőre is szeretnénk a lehetőségekhez mérten folytatni a kollégium előtti tér szépítését.

Kupakgyűjtés

Idén is folytattuk a kupakgyűjtést. Az első félévben egy beteg kisgyerek megsegítésére ajánlottuk fel a kupakokat. Folyamatban van a Karitásszal együttműködési megállapodás írása. Ők is gyűjtenek beteg gyerekeknek kupakot.

ÖKOLI2 verseny

Az első félév egyik legnagyobb feladata az ÖKOLI2 megszervezése volt. Weitner Éva és más kollégák segítségével több, mint két hónapon át terveztük, küldtük, javítottuk az internetes feladatokat. Végül megvalósítottuk a döntőt. A tavalyi indulók mellett, örömömre idén újabb kollégium és csapatok indultak. A kollégiumi kerámia szakkör idén is készített kis meglepetéseket a csapatoknak és felkészítő tanároknak.

Versenyek

Második félévben több vetélkedőt is hirdettek a fenntarthatóság jegyében.

Először egy országos vetélkedőre jelentkeztünk 3 csapattal, E-figyelő címen, amit MTVSZ hirdetett meg. Az elektronikai készülékek hatását tárták fel nagyon alaposan, a bányászattól a gyártás és hulladékká válás útján. A feladatok nagyon komoly szintűek voltak, videó készítés, interjú, kampány, vlog, poszt. Sok időt és alapos ismereteket, infokommunikációs technikák alkalmazását igényelték. Két csapat idő előtt feladta a versenyt, megijedtek a kihívástól. Az egyik csapat végül a 90. helyet szerezte meg, a több mint 300 indulóból.

Nem sokkal később értesültem, egy regionális vetélkedőről. A Duna-Dráva Cement szervezésében a Zöld Alternatíva vetélkedőről. Sikerült egy csapatot alakítani, akivel az első forduló kérdéseit megoldottuk. Itt is volt videó készítés, ami kisebb nehézségeket okozott.

A döntőbe bekerülve tudtuk csak meg, hogy kell egy második csapat is, akik énekelnek, zenélnek, illetve öko-ruhát viselnek majd. A 9/AJTP szerencsére vállalta. Az utolsó pillanatban végül elkészült minden. A döntőn az eredeti csapat tagjai nagyon ügyesen dolgoztak, sok élményben részesültek. Végül közösen a 3. helyet nyertük el, a gyerekek sok ajándékot kaptak, a kicsik szeretnének majd 2 év múlva szintén indulni.

Faliújság

Az első félévben nem volt rendszeres a faliújság frissítése. A 9/AJTP csoport végül készített több plakátot a faliújságra. Remélem jövőre több csoport is részt vesz benne.

Szobarend

Az értékeléseket a délelőttös kollégákkal közösen végezzük. A fórumokon megemlítjük és jutalmazzuk a legszebb szobákat. Sajnos néhány szobában rendszeresen nagy a rendetlenség, nem lehet takarítani. A kollégákkal közösen szeretnénk megoldást keresni a tanulók motiválására.

Előadások külső szervezetek bevonásával

Idén lehetőségünk volt újabb előadókat meghívni a kollégiumba. A DDNP „Gyógyító füvek előadása” sok hasznos információt adott mind a diákoknak, mind az érdeklődő kollégáknak.

Az Ökováros-Ökorégió Alapítványtól a fenntarthatóságról kaptunk érdekes, játékos előadást.

Workshopok

Az év során 3 alkalommal vettem részt a Zöld Klub rendezvényein az Árpád Fejedelem Gimnáziumban, ahol sok érdekes ötletet, filmet, játékot ismerhettem meg. Ezeket szeretném a következő évben hasznosítani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük