Menü Bezárás

10. csoport 2020. szeptember

  1. szeptember 19-20.

A program pedagógiai célja

 A mecseki flóra és fauna megismerése, mozgáskultúra fejlesztése, csoportkohézió kialakítása, problémamegoldó képesség fejlesztése, és a pécsi helyismeret bővítése

Szombat

A programokat egy egész testet megmozgattató túrával kezdtük. Túránk részeként először megnéztük a Pécsi Szent Imre templomot, és a bejáratával szemben elhelyezkedő Viktor Vasarely szobrot, a Jel-szobrot. Érdekessége az, hogy a hatszög síkjából kiemelkedő-bemélyedő kettős kocka optikai mozgást végez. Miután megcsodáltuk, utunkat a Mecsek-kapun át folytattuk. Ez a kapu jelzi a Mecsek és a város határát. Találgattuk, hogy lakik –e valaki a bástyában, de miután nem született megegyezés ebben a kérdésben, folytattuk túránkat a Kikelet Hotelig. Ez volt túránk legmagasabban elhelyezkedő állomása. Innen már lefelé vezetett az utunk. Az Ilonka pihenőnél meghallgattuk dr. Kenessey Aladár és feleségének, Szántó Ilonka, örök szerelmének történetét, majd a Balázs-pihenőnél megcsodáltuk az alattunk elterülő várost. Ezt követően lépcsőkön keresztül leereszkedtünk a Tettyei Mésztufa-baranghoz. Túravezetőnk segítségével sok új ismeretre tettünk szert az édesvíz által létrehozott barlang történetét illetően. Kollégium felé haladva megálltunk a Kálvária dombon, majd a kollégiumba érve, elfogyasztottuk az ebédet.

A délután folyamán az izgalomé volt a főszerep. A ParaPark Pécs csapata gondoskodott arról, hogy 1 óra leforgása alatt, minél érdekesebb feladványokkal tesztelje logikai- és problémamegoldó képességünket. 4 csapattal két körben játszottunk. Egy órát kaptunk, hogy a feladványok megfejtését követően kijussunk a bezárt szobából. Közös erővel tudtuk csak a feladványokat megoldani, de egyik csapatnak sem sikerült egy órán belül a feladatot teljesítenie. Nem keseredtünk el. Tele élményekkel, a kollégiumhoz vezető hazaúton, megbeszéltük mit kell másképp csinálnunk, hogy legközelebb sikerrel járjunk.

Vasárnap

Vasárnap délelőtt Pécs városának látványosságaival ismerkedtünk meg idegenvezetőnk segítségével. Érdekes történeteket hallottunk a Barbakánról, Szent István térről, a Székesegyházról, Cella Septichoráról, a római kori sírkamrákról, a szerelmesek lakatfaláról, Széchényi térről, Gázi Kászim pasa dzsámijáról, a Pécsi Nemzeti Színházról és a Jókai térről. Ittunk az ökörfejes Zsolnay-kútból, és megnéztük a pécsi villamost is. Sétánk utolsó állomásaként megcsodáltuk a Kórház téren álló Jakováli Hasszán Pasa Dzsámiját, amely Magyarország egyik legjobb állapotában fennmaradt török építészeti emléke, az egyetlen, amelynél a dzsámi és a hozzá csatlakozó minaret majdnem változatlanul megmaradt. Belvárosi sétánk során plusz feladatot kaptunk idegenvezetőnktől. Különböző állatokat kellett keresnünk szobrokon és az épületek homlokzatán. 29 állatot sikerült azonosítanunk, és megtaláltuk azt az egy állatot, aki kakukktojás volt a feladatlapunkon.

A délutánt pihenéssel, rendrakással, kollégiumi környezetünk rendbe rakásával és a másnapi órákra való készüléssel töltöttük.

Traubert Annamária

csoportvezető