Menü Bezárás

10. csoport 2023. szeptember

  1. szeptember 09-10.

A program pedagógiai célja

Az afrikai kultúra és élővilág megismerése, természeti értékeink megismerése, történelemi ismeretek bővítése, környezet tudatos nevelés, csoportkohézió és mozgáskultúra fejlesztése

Szombat

A tanév első bentmaradós hétvégéjét Balatonon töltöttük. Mint minden ott alvós hétvégét már nagyon várták a gyerekek és mi is Emesével, és nem is csalódtunk. Ismét egy tartalmas, jó hangulatú hétvégét töltöttünk együtt.

A többi hétvégével ellentétben, ezen a hétvégén, több feladatot vállaltak a diákok. A két diáksegítőmön kívül négyen készültek az egyes állomásokról hasznos, és érdekes tudnivalókkal. A gyerekek figyeltek egymásra, mert amikor ismétlő kérdéseket tettem fel nekik, mindig tudták a választ. J

Reggel 7 órakor indult a kollégium elől a kisbuszunk. Ez volt az első alkalom, hogy kisbuszt béreltünk. Picit féltem, hogy mennyi helyünk lesz, de kellemesen csalódtam. Kényelmesen elfértünk mi is és a csomagok is.

Hétvégénk első állomása Balatonederics volt, ahol megnéztük az Afrika Múzeumot, mely Afrika világát hozta közel számunkra. A buszon meghallgattuk Fenyvesi Szabinát, aki érdekességekkel készült a múzeumról. Megérkezve, egy érdekes tárlatvezetést követően, megnéztük Dr. Nagy Endre trófeáit és egy néprajzi kiállítást is. A múzeum épületének bejárását követően, részt vettünk az őzek és szarvasok látványetetésén, majd mindenki saját ritmusában fedezhette fel a több hektáros területet, ahol egy mini szafari park is helyet kapott. Láttunk többek között púpú tevét, zebrát, struccot, antilopot és bivalyt is. Mini dzsungel túrán vettünk részt, megnéztünk egy maszáj kunyhót belülről, és felmásztunk a birtok végében található kilátóra, ahol gyönyörű kilátás nyílt a Szigligeti-öböl felé. A gyerekek kipróbálták a játszóteret és a büfé kínálatát is megkóstolhatták.

A múzeumot követően a Szigligeti-vár felé vettük az irányt. A buszon sok érdekességet hallgattunk a várról Molnár Erika előadásában. A buszról leszállva elszörnyedtek a gyerekek, hogy milyen magasra épült, de szép lassan legyőztük a magasságot, és mindenki feljutott a saját ritmusában, hiszen a csoportképet nem készíthetjük a parkolóban. J

2021-re teljesen felújított és részben újraépített vár méltán az egyik legnépszerűbb kiránduló célpont a Balaton környékén. A többszintes, alsó és felső várból álló erődítmény a Várhegyen fekszik. Gyönyörű kilátás nyílt a Balatonra és a tanú hegyekre, interaktív eszközökkel, multimédiás technikával illusztrált vártörténeti kiállítás pedig látványosan mutatta be a vár történetét.

Nyári meleg volt egész nap, így a vár látogatását követően, alig vártuk, hogy az aznapi utolsó állomásunkra érjünk: a Révfülöpön található Balatontourist Napfény Kempingbe. A szállásunk teljesen felszerelt konyhával, ágyneműkkel, törölközőkkel és légkondicionálóval ellátott mobilházakban volt. Minden mobilházhoz tartozott terasz is. A gyerekek szerint ez volt az eddigi legjobb szálláshelyünk.

Még le sem pakoltam az utazótáskámat, amikor a fiúk már fürdőnadrágban jöttek engedélyt kérni, hogy lemehessenek a partra. A part a kemping területén, a mobilházaktól kb. 5 perc sétára volt. A vacsoráig hátralévő időben volt lehetőségünk fürödni a Balatonban, SUP-ot és vízibiciklit kölcsönözni, és napozni is.

Vacsoránk a Tóth Vendéglő által készített, a gyerekek által korábban kiválasztott menük voltak.

Vacsora után következett a diákok által várva várt szabad program. 23 óráig kaptak kimenőt, de senki nem hagyta el a kemping területét. Egy mobilházban, együtt töltötték a lefekvésig hátralévő időt.

 

Vasárnap

Másnap, a reggelit követően, elhagytuk a szállást, mert 10 órakor már vártak minket a Tapolcai-tavasbarlangban. A buszon meghallgattuk Huszka Márktól Tapolca városáról, és Mózes Benjamintól a Tapolcai-tavasbarlangról az érdekes tudnivalókat, amit jól tudtunk kamatoztatni a látógatóközpont tárlatvezetése közben.

A barlang fogadóépületében, interaktív kiállításon keresztül, ismertük meg a karsztvidékek és a barlangok világát. 10 termen át kalauzolt végig minket a szakvezető, aki nagyon lényegre törően adta elő a tudnivalókat. Kipróbálhattuk a kúszóbarlangban barlangász képességeiket. A gyerekek mellett én is teljesítettem a szakaszt. Szűk és picit sötét volt a „barlang” szakasz. Megállapítottam, hogy élesben nem biztos, hogy menne nekem. A moziteremben egy látványos film megtekintése után lépcsősor vezetett le a tavasbarlanghoz, ahol kezdetét vette a csónakázás többségében két fős csónakokban. A csónakkal járható szakasz közel 150 méter hosszú. A csónakban ülve magunknak kellett eveznünk, ami nem volt mindig egyszerű a több helyen nagyon leszűkülő járatokban, sokszor csak kézzel tudtuk magunkat előre lökni. A csónakázás óriási siker volt.

A tavasbarlang után együtt átsétáltunk Tapolca főterére, ahol megnéztük a Malom-tavat, ahová a barlang vize ömlik, ezért télen sem fagy be, és Varjas Judit alkotását, a méltán híres Halas lépcsőt. A csoportkép elkészítése után 1 órás szabadprogram következett. A gyerekek a tóban élő halakat és kacsákat etették az ott kapható hal és kacsaétellel, sétáltak, fagyiztak.

A nap utolsó programjaként elfogyasztottuk ebédünket a Peppino Pizzériában, amit a gyerekek 10-ből 10 pontra értékeltek.

Teli pocakkal szálltunk fel a buszra, hogy megkezdődjön a közel 3 órás utunk Pécsre, amit szinte végig aludt a csoport összes tagja.

Összességében elmondhatom a hétvégéről, hogy a gyerekek aktívak voltak, a programok érdekesek voltak számunkra és jól sikerültek. Jó kedv uralkodott egész hétvégén. Az időjárás nyáriasan meleg volt, ami szükséges volt a Balatonon eltöltött hétvégéhez.

Traubert Annamária

csoportvezető