Menü Bezárás

13. csoport 2019. március

2019.03.08.

A péntek délután látogatást tettünk a pécsi Hőerőműben. A Zöld Zóna látogatóközpontban a diákok megismerhették a pécsi hőerőmű történetét, technológiáját és a tüzelőanyagokat. Egy rövid kisfilm megtekintése után játékos formában, interaktív módon ismerkedhettek a távhőrendszer működésével. Megnézhették Pécs távhőrendszerét maketten, ismerkedhettek a fűtőanyagokkal játékos formában tapintás útján, megtudhatták mi az a biomassza, termelhettek energiát szobabiciklivel. A Zöld Zónában eltöltött foglalkozás után rövid látogatást tettünk magában a Hőerőműben ahol a már hallottakat élőben láthatták is, s kérdéseket tehettek fel a Hőerőmű működésével kapcsolatban. A délután folyamán játékos formában bővíthették természettudományos ismereteiket.

2019.03.09.

A szombati napon folytattuk a környezeti nevelést és elutaztunk Paksra az Atomerőműhöz.  Itt az Atomenergetikai Múzeumot tudtuk megtekinteni vezetéssel. A gyerekek itt megismerkedhettek az Atomerőmű történetével, működésével, berendezéseivel, kipróbálhatták, hogy működik a sugárkapu vagy a csavarhúzógép. Játékos fizikai kísérletek résztvevői is lehettek a gyerekek, és választ kaphattak a kérdéseikre az atomerőmű jelenlegi működésével és a bővítésével kapcsolatban is. Paksról Székesfehérvárra utaztunk. Idegenvezetővel sétát tettünk a belvárosban és megnéztük a történelmi emlékhelyeket. A diákok feleleveníthették mindazt, amit az Árpád-házi királyokról tanultak. Mivel Székesfehérvár koronázó város, szó esett a királyok megkoronázásáról is. Mátyás királyról is megemlékeztünk az emlékére állított domborműnél, az Országalmát, a Székesegyházat, a színházat és a virágórát is megtekintettük, valamint megsimogattuk Kati néni szobrának az orrát,hogy szerencsét hozzon. A belvárosi séta után a Budenz házba érkeztünk, ahol az Ybl gyűjteményt tekintettük meg. A fényűzően berendezett épületben elámultunk a gyönyörű bútorokat, festményeket, kisplasztikákat látva.

A kora esti órákban érkeztünk vissza Pécsre.

2019.03.10.

Vasárnap délelőtt látogatást tettünk a pécsi Kesztyűmanufaktúrában a Zsolnay Negyedben. A diákok először a különféle bőrökből készült kesztyűkkel ismerkedtek, fel is próbálhatták őket. A bárány- vagy szarvasbőrből készült kesztyűk mellett, lehetőségük volt felpróbálni krokodil- vagy kígyóbőrből készült kesztyűket is. Minden tanulónak lemérték a kézméretét is, hogy megkönnyítsék a jövőbeni kesztyűvásárlást. A gyerekek ezután a kesztyűgyártás folyamatával, eszközeivel ismerkedtek meg interakítv módon. Egy 1 kérdésből álló tesztlapot kellett kitölteniük, amelyre a válaszokat a kiállítást végigjárva találhatták meg. Lehetőségük volt arra is, hogy élőben megfigyelhessék a kesztyűgyártás folyamatát, érdeklődve figyelték, hogy készül a híres pécsi kesztyű.

Délután a Life1 fitnessterembe mentünk spinning órára. A kulturális értékek megismerése mellett fontos az egészséges életmódra nevelés, a gyerekek mozgáskultúrájának fejlesztése, állóképességük növelése is. Mivel szinte mindannyian szeretnek biciklizni, ezért úgy gondoltam, a spinning tetszeni fog nekik és egyben kellemes levezetése is lesz a hétvégi programnak. Nagy sikert aratott körükben az egy órás zenés mozgásforma, ahol nem szimpla biciklizésről van szó, hanem komoly láb-, kar- felső testedzésről is. Az óra után kellemesen elfáradtak, és többen úgy nyilatkoztak, hogy máskor szeretnének spinningre menni.