Menü Bezárás

13. csoport 2019. október

2019. október 18-20.

 

A pénteki napon a csoport tagjai csapatépítésen vehettek részt Dr. Dely Mátyásné vezetésével a kollégium közösségi termében. Az önismeretet mélyítő és a szociális kompetenciákat fejlesztő foglalkozást nagyon élvezték a csoport tagjai. Dixit kártyák segítségével megnyilvánulhattak önmagukról, arról, hogy hogyan gondolkodnak a világ dolgairól. Türelemmel hallgatták végig egymást, majd kérdéseket tehettek fel egymás számára. A kártyás játék után következett a csapatjáték. 4-5 fős csoportokba rendeződve egy szétdarabolt szöveget kaptak, amelyet együtt kellett értelmezniük, megoldaniuk, majd a végén egy ábrát felrajzolniuk. Jó volt látni, hogy a legtöbb csapatban igen együttműködőek voltak a tagok. Párbeszédek, különböző okfejtések, értelmezések hangzottak el. A munkát egymás közt felosztva majdnem minden csapat eljutott a jó megoldásig, a helyes ábra felrajzolásáig.

Szombaton reggel a csoport a Pécstől nem messze fekvő Szászvárra kirándult a csoportvezető és Kolb- Mesterfalvi Ilona tanárnő vezetésével. A szászvári tájházba idegenvezető segítségével nyerhettünk betekintést, ahol kézzelfogható emlékek között kaptunk számos érdekes információt egy már letűnt korról. A diákok nagy érdeklődéssel tekintették és érintették meg a tárgyi emlékeket, régi konyhafelszereléseket, Bibliát, fazekas termékeket, textíliákat, egyéb bútorokat, kiegészítőket. A tájház melléképületében jelenleg is tartanak tyúkokat, ez kiváltképp tetszett a csoport tagjainak. A tájház után a várkastélyba látogattunk el, ahol szintén kiváló idegenvezetést kapva a csoport megismerte az épület történetét. Lehetőség volt különböző ruházatokat magukra ölteni, így püspöki köpenyt, uralkodói palástot, szerzetesruhát. Ezt kifejezetten élvezték a diákok, még rögtönzött színpadi jeleneket, énekeket is előadtak, annyira átélték a ruházat adta szerepeket. Tintába márthattak valódi tollat, kipróbálhatták, milyen is volt régen a mostani toll ősével a kézírás. A jó két órás kastélylátogatás után egy szászvári étteremben fogyasztottuk el ebédünket, és indultunk vissza Pécsre.

A vasárnapi napon reggel Mogyorósi Tamás vezetésével Petőfi aknánál kezdtük meg a 8 km- es túránkat az erdőben. A túra elején kisebb csoportokat alkottak, és egy telefonos applikáció segítségével különböző fafajták keresése volt a feladatuk. A csapatok tagjai a túraútvonalon felismerték, beazonosították a keresett fákat, majd egy gyors kiselőadást kellett tartaniuk az osztálytársaik számára. Az elhangzott információk nagyon érdekesek és hasznosak voltak számukra. A szokatlanul meleg októberi időben a diákok fáradtabbak voltak ugyan a kelleténél, de több pihenő, szusszanás után tovább haladtunk, mígnem elértük túránk célját, Kövestetőt, ahol felmentünk a gyönyörű kilátóra, ahonnan különleges látvány tárult elénk. Mogyorósi Tamás a helyről, a környékről nagyon jó, élvezetes előadást tartott a diákok számára. Aztán lenn a fapadokon, köveken ülve elfogyasztottuk a szendvicseket, majd megkezdtük a visszautat a Petőfi aknai buszmegállóig, ahonnan a helyijáratos busz visszavitt bennünket a városba. A gyerekek kellemesen elfáradtak a kiadós túra után.