Menü Bezárás

11. csoport 2021. szeptember

Kollégiumi hétvége 2021-09.11-12

Az öt év utolsó szeptemberi hétvégéjén a remek időben Ibafára utaztunk, ahol megtudtuk, hogy az “Az ibafai papnak fapipája van, ezért az ibafai papi pipa papi fapipa.”

 A legendás mondat eredete a múlt homályába vész – a fáma szerint az egykori (1864-1905) ibafai pap, Hangai Nándor nagyon szeretett pipázni, a nyelvtörőt pedig Roboz István író-újságíró ötlötte ki. Nem tudni, valóban így volt-e, de már a 19. századi iskolás tankönyvekben is szerepelt, mint nyelvtörő. Magának a dalnak köszönhető a múzeum létrejötte is: egyre többen keresték a fapipát a kis falu plébániáján, így a helyi lakosok faragtattak egyet a plébánosnak – aki történetesen nem vetette meg a dohányfüstöt, de szivarozott inkább. Az első pipát aztán újabb és újabb darabok követték, az egymást követő plébánosok is bővítették a kollekciót, de természetesen adományok is érkeztek. Ma a múzeumban szépen faragott tajtékpipák, tömbösítési eljárással készült ún. “hamis tajték” pipák, porcelánpipák egész sora, az “ibafai fapipa” másolata, dohánytartók, tűzgyújtó szerkezetek, különböző műhelyekből származó, változatos cseréppipák, kínai ópiumpipa vagy éppen a népi fafaragás szép példái, különféle gyufatartók, pipaszárak is láthatók. A pipamúzeum után átbuszoztunk Almamellékre.

Az Almamelléki Erdei Vasút a Zselic dombjai között működik, egyike a hazai 600 mm nyomtávú személyszállító kisvasutaknak. A Zselic dombjai között, egy hosszan elnyúló völgy közepén található vadászkastélyt a Biedermann család építtette a 20. század elején. A báró érdeme a jelenleg is üzemelő Almamellék – Sasrét nyomvonalú erdei kisvasút is. A vadászkastélyban megebédeltünk és még hosszan élveztük a szeptemberi nyári időt, tollasoztunk, fociztunk, beszélgettünk, játszottunk.

Másnap Orfűre mentünk ahol kajakokat, kenukat béreltünk, megebédeltünk a Kajakos büfében és ebéd után még körbe tekertük a tavat. Levezetésnek tollasoztunk, fociztunk, sokat játszottunk, jól éreztük magunkat. A képek magukért beszélnek. 🙂